În ce condiţii ar fi dispuse firmele de utilităţi să amâne plata facturilor, la care le obligă Parlamentul

de: Elena
03 04. 2020, 14:55
În ce condiţii ar fi dispuse firmele de utilităţi să amâne plata facturilor, la care le obligă Parlamentul.

În ce condiţii ar fi dispuse firmele de utilităţi să amâne plata facturilor, la care le obligă Parlamentul. Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR), o confederaţie care grupează mai toate patronatele din România, a introdus o serie de amendamente la proiectul de lege de amânare a plăţii facturilor la utilităţi, care a ajuns la Camera Deputaţilor.

Companiile cer să fie ajutaţi cei care chiar au nevoie,  decizia să fie o opţiune, nu o obligaţie, sumele restante să fie plătite mai rapid, iar firmele să obţină şi ele facilităţi de la stat în condiţiile în care nu vor primii de la clienţi banii pentru serviciile prestate.

Sumele amânate ar putea fi plătite apoi eşalonat, timp de 12 luni

Forma care a ieşit din Senat obligă furnizorii de apă, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de Internet, cablu TV, să amâne la plată facturile, la cererea clientului, timp de trei luni. Totul pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere a clientului, iar sumele amânate să poată fi plătite apoi eşalonat, timp de 12 luni.

CDR propune ca amânarea să fie o posibilitate, nu o obligaţie, iar consumatorii comerciali să vină cu certificatul de situaţie de urgenţă elaborat de Guvern ca o justificare pentru faptul că sunt într-adevăr afectaţi, nu doar cu o declaraţie pe propria răspundere, relatează economica.net.

În plus, firmele solicită ca eşalonarea la plată a sumelor amânate să fie făcută pe şase luni, nu pe 12. Companiile mai cer scutiri de taxe, în limita sumelor neîncasate, urmând ca plăţile către stat să fie făcute pe măsura încasărilor. În plus, ar fi necesar şi sprijinul statului pentru consumatorii indutriali care îşi plătesc la timp facturile.